Natjecanja

Srebrna diploma HPD-u ”Davor” i našim učenicima

Objavljeno: 09. 11. 2017.

Svi naši srednjoškolci te dječaci učenici 5. i 6. razreda osnovne glazbene škole nastupili su u sastavu gradskog Hrvatskog pjevačkog društva Davor na 2. natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava u sklopu Festivala glazbe Zagreb. Natjecanje je održano 4. studenoga 2017. godine u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Nastupilo je više od 500 izvođača - 21 zbor i vokalni sastav iz Zagreba i cijele Hrvatske, a ove godine na natjecanje je stigao i jedan od ponajboljih zborova iz Bosne i Hercegovine. Zborovi su se natjecali u pet kategorija - klasični zborovi, vokalni ansambli, folklorni zborovi, dječji zborovi, slobodno zborsko višeglasje - podijeljenima u dva koncerta. HPD Davor pod ravnanjem profesora Karla Đurića natjecao se u kategoriji slobodnog zborskog višeglasja. Na natjecanju je sudjelovao još jedan slavonskobrodski vokalni sastav, Ad astra, u kategoriji vokalnih ansambala.

Izvedbe je pratilo stručno povjerenstvo, a osnovni elementi ocjenjivanja bili su izbor programa, kvaliteta zborskog zvuka, interpretacija te opći glazbeni dojam. Cilj Festivala i Natjecanja je popularizacija zborske glazbe i predstavljanje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj. Na temelju svega navedenoga stručno povjerenstvo, koje su činili Zdravko Šljivac, Josip Jerković, Goran Jerković i Luka Vukšić, dodijelilo je srebrnu diplomu obama slavonskobrodskim zborovima!

Svi smo bili uzbuđeni prije natjecanja. Željeli smo pokazati sve što smo naučili i pokazati koliko nam je glazba važna u životu. Pri dolasku u Zagreb smjestili smo se u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i upjevali. Svi smo osjećali pozitivnu tremu prije izlaska na pozornicu, a na pozornici smo pjevali srcem. Mi smo jako zadovoljni našim nastupom, pjevali smo ljepše nego ikad.

Osim HPD-a Davor i Ad astre, na natjecanju su nastupili i bivši učenici Glazbene škole Slavonski Brod - Antonijo Marijić i Vedran Mihal kao članovi Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osvojili su srebrnu diplomu u kategoriji klasičnih zborova.

Nakon natjecanja slijedilo je druženje i povratak u Slavonski Brod.

Ana Ereš, 3. r. SGŠ

Povjesničari u Bjelovaru otvorili natjecateljsku sezonu

Objavljeno: 30. 10. 2017.

I ove jeseni, u srijedu, 25. listopada, već šestu godinu zaredom, Glazbena škola Slavonski Brod sudjelovala je na Hrvatskom natjecanju iz povijesti glazbe u Bjelovaru, koje je po sedmi put održano u organizaciji Glazbene škole Vatroslava Lisinskog i Centra za glazbene inicijative iz Bjelovara. Petero učenika srednje glazbene škole, pod vodstvom prof. Mirte Špoljarić, natjecalo se u znanju na ''velikom'' natjecanju čija je tema bio François Couperin (1668. - 1733.), zvani ''le Grand'', francuski barokni skladatelj koji je francusku čembalističku tradiciju doveo do vrhunca razvoja.

I ove jeseni, brodski su natjecatelji postigli izvrsne rezultate:

Elena Wachtler (3. r. SGŠ) - prva nagrada; Erika Wachtler (4. r. SGŠ) - treća nagrada; Katarina Aračić (2. r. SGŠ), Lana Ćato (2. r. SGŠ) i Mislav Dokuzović (1. r. SGŠ) - priznanja.

Tako je Elena Wachtler drugu godinu zaredom odnijela pobjedu u Bjelovaru! Za natjecanje se svesrdno pripremala i Ana Ereš (3. r. SGŠ), no nažalost, zbog iznenadne bolesti toga dana nije mogla sa svojim povjesničarskim kolegama put Bjelovara.

U natjecanju je sudjelovalo 25 učenika, a osim naše škole bili su predstavnici domaćina Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, potom Glazbene škole Blagoja Berse iz Zadra i po prvi put Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca.

Čestitamo svim natjecateljima na ostvarenim rezultatima!

Galerija fotografija