Novosti

Naši učenici i nastavnici na Centru izvrsnosti u Opatiji

Objavljeno: 18. 01. 2018.

Centar izvrsnosti pokrenulo je Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga 2002. godine s ciljem da darovitim učenicima i studentima koji na natjecanjima postižu iznadprosječne rezultate omogući proširivanje znanja uz stručnu potporu priznatih svjetskih i hrvatskih umjetnika - pedagoga metodičara, didaktičara te vrhunskih psihologa, liječnika i ostalih stručnjaka u područjima koja imaju dodirne točke s glazbom i plesom. U radu ovogodišnjeg Centra izvrsnosti, koji je održano od 10. do 12. siječnja u Opatiji, sudjelovala je učenica srednje škole Sandra Böhm i troje nastavnika Glazbene škole Slavonski Brod: Tihana Havelka Tudaković (pjevanje), Anita Krajnović (harmonika) i Marijan Belović (harmonika).

Na ovogodišnjem Centru izvrsnosti seminare su održali Olivera Miljaković (pjevanje), Krešimir Bedek (gitara), Dario Teskera (limeni puhači), Renata Penezić (flauta), Konstantin Bogino (klavir), Aleksandar Selivanov (harmonika) i Vladimir Jovanović (solfeggio). A na seminaru iz pjevanja aktivno je sudjelovala Sandra Böhm, učenica 2. r. Odjela za pjevanje, u pratnji svoje profesorice Tihane Havelka Tudaković.

Sandra je bila najmlađa sudionica seminara iz pjevanja, a iskustvo koje je ponijela iz Opatije, radeći s uglednom opernom umjetnicom i jednom od najznačajnijih svjetskih pjevačkih pedagoga, bit će važna stepenica u njezinom napretku. "Sva tri dana radili smo najviše na disanju jer nas je puno bilo ukočeno i neslobodno pri udahu, što otežava pjevanje", objasnila je Sandra te istaknula ono najvažnije što im je profesorica Miljaković na seminaru prenijela: "Govorila nam je kako je važno biti psihički spreman na sve i nikad ne dopustiti ni sebi ni drugima da nas maknu sa životnog puta. Ako bismo izabrali pjevanje kao svoj životni put, savjetovala nam je da ga zagrizemo i ne puštamo."

Galerija

Čestitka

Objavljeno: 24. 12. 2017.

Svim učenicima, nastavnicima i prijateljima

Glazbene škole Slavonski Brod

želimo radostan Božić

i sretnu novu 2018. godinu!

S glazbom u susret blagdanima

Objavljeno: 22. 12. 2017.

Onako kako najbolje znaju, glazbom, učenici Glazbene škole Slavonski Brod proslavili su nadolezeće blagdanske dane. U srijedu, 20. prosinca, u Velikoj dvorani Glazbene škole priredili su svečani koncert U susret Božiću i Novoj godini. Učenici i nastavnici, roditelji i prijatelji, bake i djedovi, srdačnim su pljeskom pozdravili svaku od devetnaest izvrsnih instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih izvedbi kojima su se predstavili učenici od 1. razreda osnovne do 2. razreda srednje glazbene škole.

Koncertnu večer otvorile su dvije prigodne glazbene točke - Tiha noć u izvedbi Lorene Delač (2. r.) na saksofonu i Zvončići u izvedbi Mateja Dančevića (1. r.) na harmonici.

Među učenicima 2. razreda nastupili su Ramona Bićanić, koja je na klaviru izvela Bachov Musette, Josip Matanović s izvedbom Levatićevog Divertimenta br. 1 na braču te Željko Hančar, koji je na harmonici izveo Arnoldov Gigue. Treće razrede predstavljao je klavirist Josip Gregurić, koji je izveo Bachovu Sarabandu iz Francuske suite br. 3, ali na klavijaturama sa zvukom čembala što je izvedbu učinilo još dojmljivijom. Od učenika 4. razreda klaviristica Ana Bogdanić  odsvirala je Kontradancu u D-duru Lhotka-Kalinskog, flautistica Ana Vojtkuf Peranović  Firštovog Leptira, a Marko Nosić je na bisernici odsvirao Goedickevu Etidu u A-duru.

Dinicuovu skladbu Sirba pizzicato predstavio je Nikola Vincek na bisernici, a Bachovu Dvoglasnu invenciju br. 1 odsvirao je Ivan Samardžić na klaviru, obojica učenici 5. razreda. A od učenika 6. razreda nastupili su violinist Dominik Tomičić s izvedbom Couperinove skladbe Le Bavolet flottant i flautistica Elza Lakušić s Taberovom Barkarolom. Soliste srednjoškolce predstavljale su flautistica Leonarda Plazanić s izvedbom Večeri na planinama Eugenea Bozze i sopranistica Sandra Böhm s izvedbom Lađe u noći Josipa Hatzea.

Treba istaknuti da su pojedine izvedbe popratili profesori kao korepetitori, i to Andrej Šeper izvedbe na saksofonu i violini te pjevanje, Ivana Bušić izvedbe na tamburama, a Frano Fabris izvedbe na flauti.

Posebnost ovoga božićnog koncerta bile su komorne točke, točnije raznovrsna dua. Učenici 2. razreda Bono Peić na flauti i Ramona Bićanić na klaviru priredili su izvedbu Beethovenove Romance, a Ivan Horvat (2. r. SGŠ) i Lara Smolić (6. r. OGŠ) pripremili su izvedbu Bachovog Aira za duo harmonika. Čak dvije točke na ovome koncertu bile su u znaku klavira, a riječ je o izvedbama za klavir četveroručno. Učenik 1. razreda Marko Mutavdžić i njegova nastavnica Ivana Bušić izveli su obradu napjeva Danas se čuje, i to obradu koju je načinila profesorica Bušić. A čitavu koncertnu večer zaokružile su učenice 6. razreda Jana Vuković i Ivona Funarić koje su u veselom i razigranom tonu publici predstavile Schubertov Marš pastira.

Radujući se blagdanima, glazbom smo ispratili prvo nastavno polugodište.