Druženje uz Wopaternija

Objavljeno: 09. 06. 2019.

U domu obitelji Golubić u petak navečer, 7. lipnja, okupilo se raznovrsno društvo. Okupio ih je jedan glazbeni instrument - povijesni klavir bečkoga graditelja Josepha Wopaternija mlađeg. On je bio zvijezda večeri, a njegovu priču ispričala je Ana Ereš kojoj je istraživanje porijekla i ''života'' ovoga instrumenta donijelo 1. mjesto na ovogodišnjem državnom Natjecanju iz povijesti.

U toj je večeri ''Wopaterni'' i zazvučao, zahvaljujući restauratoru Zlatku Pavliniću koji je uporno radio to cijelo poslijepodne nastojeći ga ugoditi kako bi se na njemu moglo zasvirati.

Kao što je u djetinjstvu gospodin Mile Golubić svirao na ovome klaviru koji mu je majka kupila, te večeri učinila je to njegova unuka Eva Kravat, učenica 1. razreda osnovne glazbene škole. Sa zvucima Ruže Dore Pejačević, koju je izvela Ana Ereš, završio je službeni dio večeri, ali je potom ugodno druženje potrajalo do kasnih večernjih sati.

Priča ovdje ne završava jer klaviru je potrebna kompletna restauracija. Tek nakon toga ''Wopaterni'' će biti spreman za buduće glazbene izazove!

Želite li čuti zašto je ovaj klavir važan Slavonskome Brodu, dođite na Koncert nagrađenih učenika koji će Glazbena škola prirediti u petak, 14. lipnja u sklopu 30. Brodskoga glazbenog ljeta.

« Vrati se na prethodnu stranicu