Glazbena večer posvećena bogatstvu harmonike

Objavljeno: 03. 06. 2016.

Poput bogatih nijansi impresionističkih slika razlile su se zvukovne boje harmonika u večeri posvećenoj upravo tom, jednome od najmlađih umjetničkih instrumenata u povijesti glazbe. Riječ je o koncertu koji je u večeri 1. lipnja Odjel za harmoniku, vođen profesorima Anitom Krajnović i Marijanom Belovićem, priredio na dar Brodskom harmonikaškom orkestru Bela pl. Panthy u povodu 50. obljetnice osnutka orkestra.

Tradicija učenja i podučavanja harmonike kao umjetničkog instrumenta u Slavonskom Brodu seže u školsku godinu 1963./1964. kada je kao novi instrument uvedena u Osnovnu muzičku školu Slavonski Brod. Uz kontinuiranu osnovnoškolsku razinu obrazovanja, prisutnu od 1963. godine, Glazbena škola Slavonski Brod od 2008. godine provodi i srednjoškolsku razinu obrazovanja za zanimanje Glazbenik harmonikaš. Danas mlade harmonikaše osnovnoškolce i srednjoškolce odgajaju i obrazuju profesori Anita Krajnović i Marijan Belović, njegujući individualan pristup, ali i komorno muziciranje, te potvrđujući kvalitetu rada Odjela za harmoniku kontinuiranom uspješnošću na domaćim i međunarodnim harmonikaškim natjecanjima.

Probranim točkama prigodnog koncerta, Odjel za harmoniku pokazao je vertikalu obrazovnog puta od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje glazbene škole, pa i nakon toga budući da je gost u programu bio Antonio Vincek, koji je maturirao u školskoj godini 2014./2015. Večer su otvorile maturantice Stela Paradžik i Magdalena Preložnik duom flaute i harmonike. Potom su nizom uzrastu prilagođenih te stilski i karakterno raznovrsnih solističkih točaka program ostvarili Filip Đurašinović, 1. o., Zvonimir Kurkutović, 2. o., Gabrijel Sočković, 4. o., Lara Smolić, 4. o., Ivan Horvat, 6. o., Marina Jovičić, 2. s., Antonio Vincek, Magdalena Preložnik, 4. s., Toni Sarajčić, 2. s., i Luka Brnjić, 3. s. Koncert je efektno zaključio nastup kvarteta harmonika u sastavu Luka Brnjić, Marina Jovičić, Toni Sarajčić i Antonio Vincek.

U "zlatnim" godinama harmonike u Glazbenoj školi Slavonski Brod, a bile su to 1980-te, znalo je čak 120 učenika učiti ovaj instrument. U tekućoj 2015./2016. školskoj godini učenika je tek 29. No, taj relativno mali broj učenika pogrešno bi bilo shvatiti kao nedostatak, jer pomno osmišljenim programom ovoga koncerta Odjel za harmoniku pokazao je izuzetno visoku kvalitetu rada i potvrdio kontinuitet djelovanja.

Galerija

« Vrati se na prethodnu stranicu