Glazbeni ukusi terezijanskog doba

Objavljeno: 15. 12. 2017.

Povodom izložbe Hrvatska kraljica i carica Marija Terezija učenici osnovne i srednje glazbene škole održali su koncert u Muzeju Brodskog Posavlja u petak, 8. prosinca 2017. godine. Koncert je naslovljen Glazbeni ukusi terezijanskog doba, a održan je u suradnji Muzeja Brodskog Posavlja i Glazbene škole Slavonski Brod.

Osim uživanja u glazbi posjetitelji su mogli ponešto naučiti o Mariji Tereziji. Kao djevojčica Marija Terezija je pjevala i glumila u raskošnim opernim izvedbama i predstavama, a tijekom vladavine iskazala se kao velika pokroviteljica i ljubiteljica umjetnosti. I svojoj je djeci omogućila glazbeno obrazovanje - poduku iz klavira i violine, a djevojčicama još u pjevanju i plesu. Znakovit primjer ''novog duha vremena'' prikazuje slika šestogodišnjeg Wolfganga i njegove desetogodišnje sestre Marije Anne s nastupa u Dvorani ogledala Palače Schönbrunn 13. listopada 1762. godine. ''Wolferl je skočio u caričino krilo, bacio ruke oko njezinoga vrata i srdačno ju poljubio'', opisao je susret otac Leopold.

Na programu koncerta su bila, prigodno, djela iz terezijanskog doba, odnosno skladatelja iz 18. stoljeća koje je obuhvatilo kasni barok, nova pretklasicistička strujanja i zreli bečki klasicizam.

Večer je otvorio duo harmonika Lara Smolić (6. o.) i Ivan Horvat (2. s.) izvevši Air iz Orkestralne suite br. 3 u D-duru, BWV 1068, Johanna Sebastiana Bacha. Ana Lović, sopran (1. s.) izvela je Caro laccio dolce nodo, iz Komornih kantata za glas solo i continuo, op. 1, Francesca Gasparinija, Lana Ćato, sopran (2. s.) izvela je Das Veilchen, KV 476, Wolfganga Amadeusa Mozarta, a Sandra Böhm, sopran, (2. s.) otpjevala je Già il sole dal Gange, ariju iz opere L'honestà negli amori Alessandra Scarlattija.  Sudjelovalo je nekoliko klavirista. Josip Gregurić (3. o.) predstavio se Sarabandom iz Francuske suite br. 3 u h-molu, BWV 814, Johanna Sebastiana Bacha, Elena Wachtler (3. s.) Troglasnom invencijom br. 6 u E-duru, BWV 792, Johanna Sebastiana Bacha i Katarina Aračić (2. s.) skladbom La Charolaise iz 2. suite u 1. knjizi Komada za čembalo Françoisa Couperina. Romancu iz Sonatine u G-duru, Anh. 5 br. 2, Ludwiga van Beethovena izveli su Bono Peić na flauti (2. o.) i Ramona Bićanić na klaviru (2. o.), a Le Bavolet flottant iz 9. suite u 2. knjizi Komada za čembalo Françoisa Couperina izveo je Dominik Tomičić na violini (6. o.).

Izvedba koja je zasigurno oduševila publiku bila je Allegro aperto (1. stavak) iz Violinskog koncerta br. 5 u A-duru, KV 219,Wolfganga Amadeusa Mozarta, profesora Krešimira Ivančića na violini i Andreja Šepera za klavirom. Uz to, profesor Šeper nastupio je kao korepetitor pjevačicama i violinistu Dominiku.

Radujemo se idućoj suradnji Glazbene škole Slavonski Brod i Muzeja Brodskog Posavlja!

« Vrati se na prethodnu stranicu