Glazbom uveličali 85 godina Muzeja Brodskog Posavlja

Objavljeno: 24. 01. 2019.

Muzej Brodskog Posavlja, najstarija muzejska ustanova u Slavonskom Brodu, jučer je, 23. siječnja, obilježio 85 godina postojanja i djelovanja. Svečanosti održanoj u izložbenom salonu Muzeja s ponosom se i zadovoljstvom pridružila Glazbena škola Slavonski Brod, uveličavši ju glazbenim nastupima triju učenica - pijanistice Katarine Aračić te sopranistica Sandre Böhm i Lane Ćato uz klavirsku pratnju prof. Andreja Šepera.

Istaknimo da je odlukom Gradskog poglavarstva na dan 23. siječnja 1934. godine osnovan Gradski i arheološki muzej, danas znan kao Muzej Brodskog Posavlja. Od ideje do realizacije trebalo je proći četiri desetljeća, ali kada je konačno utemeljen bio je to, iza Osijeka i Požege, treći muzej u Slavoniji.

Nastao je na temelju vrijedne donacije Julija Hoffmanna, željezničkog činovnika i strastvenog zaljubljenika u starine, koji je za osnivanje ove ustanove poklonio vrijednu zbirku od ''3500 kom. numizmata, 600 kom. starih značaka, 6 kom. starih satova, 1 gusle i 7 starih uljanih slika''. A prostor je pronašao na lokaciji u Starčevićevoj ulici nedaleko od šetnice Save gdje se i danas nalazi, u jednokatnici koju je gradu poklonio bivši gradonačelnik Stjepan pl. Horvat.

« Vrati se na prethodnu stranicu