Odjel za klavir

Ivan i Josip Gregurić osvojili prvu i drugu nagradu

Objavljeno: 11. 02. 2019.

Dvojica mladih klavirista, a da bude još zanimljivije dvojica braće, nastupili su prošloga vikenda na Međunarodnom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola Mladi Padovec, održanom 8. i 9. veljače 2019. godine u Novom Marofu.

Ivan Gregurić, učenik 1. razreda, nastupio je u 1. kategoriji 5. discipline i s postignuta je 94 boda osvojio prvu nagradu. U njegovoj se kategoriji natjecalo čak 29 natjecatelja, a Ivan je uspio izboriti izuzetno visoko 5. mjesto u ukupnom poretku.

Josip Gregurić, učenik 4. razreda, natjecao se u 2. kategoriji 5. discipline i s postignuta je 89,33 boda osvojio visoku drugu nagradu. U njegovoj je kategoriji sudjelovalo 17 natjecatelja.

Čestitamo učenicima i njihovoj nastavnici Zdravki Tekić-Dadić na odličnom uspjehu!

Ponovno smo ugostili profesoricu Jelicu Kuzmin

Objavljeno: 11. 02. 2019.

Profesorica Jelica Kuzmin već je stalna gošća u našoj školi. I ove zime, na početku drugoga polugodišta, u srijedu, 6. veljače održala je seminar za učenike Odjela za klavir Glazbene škole Slavonski Brod. Cijeloga dana, kao u jednome dahu, profesorica je radila s učenicima, i to s njih čak sedamnaestoro! Davala im je upute o dinamici, fraziranju, melodijskom razvoju, karakteru izvođenja, i još mnoštvo savjeta koji bi im mogli pomoći u daljnjem vježbanju i napredovanju.

Vrijedi istaknuti koji su to mladi klaviristi sudjelovali: učenici Zdravke Tekić-Dadić (Ivan Gregurić i Josip Gregurić), Andreja Šepera (Jakov Plazanić, Krešimir Kožul, Ivan Samardžić i Kasijan Kristić), Božene Matošević (Nera Vidmar, Hana Ferković i Elena Marić), Frane Fabrisa (Klara Lakušić, Šimun Bogdanović i Katarina Aračić), Marte Galić (Elena Wachtler), Ivane Bušić (Stjepan Živatović), Dubravke Kolesarić (Petra Matijević i Dora Pejić) i Tonija Toplaka (Leon Šišić). Većina su bili osnovnoškolci svih uzrasta, a među njima bile su i dvije srednjoškolke - klaviristica Katarina Aračić i teoretičarka Elena Wachtler.

Glazbom uveličali 85 godina Muzeja Brodskog Posavlja

Objavljeno: 24. 01. 2019.

Muzej Brodskog Posavlja, najstarija muzejska ustanova u Slavonskom Brodu, jučer je, 23. siječnja, obilježio 85 godina postojanja i djelovanja. Svečanosti održanoj u izložbenom salonu Muzeja s ponosom se i zadovoljstvom pridružila Glazbena škola Slavonski Brod, uveličavši ju glazbenim nastupima triju učenica - pijanistice Katarine Aračić te sopranistica Sandre Böhm i Lane Ćato uz klavirsku pratnju prof. Andreja Šepera.

Istaknimo da je odlukom Gradskog poglavarstva na dan 23. siječnja 1934. godine osnovan Gradski i arheološki muzej, danas znan kao Muzej Brodskog Posavlja. Od ideje do realizacije trebalo je proći četiri desetljeća, ali kada je konačno utemeljen bio je to, iza Osijeka i Požege, treći muzej u Slavoniji.

Nastao je na temelju vrijedne donacije Julija Hoffmanna, željezničkog činovnika i strastvenog zaljubljenika u starine, koji je za osnivanje ove ustanove poklonio vrijednu zbirku od ''3500 kom. numizmata, 600 kom. starih značaka, 6 kom. starih satova, 1 gusle i 7 starih uljanih slika''. A prostor je pronašao na lokaciji u Starčevićevoj ulici nedaleko od šetnice Save gdje se i danas nalazi, u jednokatnici koju je gradu poklonio bivši gradonačelnik Stjepan pl. Horvat.

Zaposlenici

Ivana Bušić, mag. mus.
Marta Galić, prof.
Frano Fabris, mag. mus.
Dubravka Kolesarić, prof.
Božena Matošević, prof.
Andrej Šeper, mag. mus.
Zdravka Tekić Dadić, prof.
Toni Toplak, mag. mus.