Odjel za pjevanje

Učenice pjevanja na splitskim “Dalekim akordima”

Objavljeno: 23. 04. 2018.

Daleki akordi naziv je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika koje se već 23 godine održava u Splitu i Kaštelima. Na ovogodišnjem natjecanju, održanom od 18. do 20. travnja za klaviriste, gitariste i pjevače, nastupile su dvije učenice Glazbene škole Slavonski Brod, obje učenice 2. razreda Odjela za pjevanje u klasi prof. Tihane Havelka Tudaković.

U vrlo jakoj konkurenciji, u kojoj su prednjačili natjecatelji iz Slovenije, Sandra Böhm osvojila je treću nagradu (44,83 boda), a Lana Ćato priznanje (31,33 boda). Natjecale su se u 1. kategoriji discipline Pjevanje te su nastupile u dvorani splitske Gradske vijećnice. A na natjecanju ih je za klavirom pratio prof. Andrej Šeper.

Osim natjecateljskog iskustva, učenice su imale priliku doživjeti svoju struku - pjevanje - u pravom svjetlu, posjetivši izvedbu opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Čestitamo učenicima i nastavnicima na uspjehu!

Seminar iz pjevanja prof. Dubravke Krušelj Jurković

Objavljeno: 04. 02. 2018.

Drugu godinu zaredom učenici Odjela za pjevanje imali su priliku dodatno razvijati svoje vještine u radu s Dubravkom Krušelj Jurković, profesoricom pjevanja na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu. Prof. Krušelj održala je jednodnevni, ali intenzivan, seminar u subotu, 27. siječnja.

Na seminaru su aktivno sudjelovali srednjoškolci iz klase prof. Tihane Havelka Tudaković, i to oni kojima je pjevanje temeljni predmet, ali i oni koji pjevanje pohađaju kao izborni predmet u Glazbenoj školi. Među njima bile su Ana Lović, Ana Lukšić i Josipa Vladić iz 1. r. SGŠ te Sandra Böhm i Lana Ćato iz 2. r. SGŠ, koje su učenice Odjela za pjevanje. Također su sudjelovali Bruno Juričić i Ivan Vukovarac iz 2. r. SGŠ te Ana Ereš i Ivana Stjepanović iz 3. r. SGŠ, svi učenici Odjela za teorijske glazbene predmete, ali koji već godinu dana, odnosno dvije godine pohađaju pjevanje kao izborni predmet.

Prof. Krušelj radila je s njima na tehnici pjevanja i na interpretaciji, pokazala im neke pjevačke ''trikove'', podijelila korisne savjete i pohvalila mnoge od njih za napredak koji su pokazali u odnosu na prošlogodišnji, također u zimskom periodu održani, seminar.

Zahvaljujemo profesorici na dolasku u našu školu i nadamo se nastavku suradnje u idućim godinama!

Naši učenici i nastavnici na Centru izvrsnosti u Opatiji

Objavljeno: 18. 01. 2018.

Centar izvrsnosti pokrenulo je Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga 2002. godine s ciljem da darovitim učenicima i studentima koji na natjecanjima postižu iznadprosječne rezultate omogući proširivanje znanja uz stručnu potporu priznatih svjetskih i hrvatskih umjetnika - pedagoga metodičara, didaktičara te vrhunskih psihologa, liječnika i ostalih stručnjaka u područjima koja imaju dodirne točke s glazbom i plesom. U radu ovogodišnjeg Centra izvrsnosti, koji je održano od 10. do 12. siječnja u Opatiji, sudjelovala je učenica srednje škole Sandra Böhm i troje nastavnika Glazbene škole Slavonski Brod: Tihana Havelka Tudaković (pjevanje), Anita Krajnović (harmonika) i Marijan Belović (harmonika).

Na ovogodišnjem Centru izvrsnosti seminare su održali Olivera Miljaković (pjevanje), Krešimir Bedek (gitara), Dario Teskera (limeni puhači), Renata Penezić (flauta), Konstantin Bogino (klavir), Aleksandar Selivanov (harmonika) i Vladimir Jovanović (solfeggio). A na seminaru iz pjevanja aktivno je sudjelovala Sandra Böhm, učenica 2. r. Odjela za pjevanje, u pratnji svoje profesorice Tihane Havelka Tudaković.

Sandra je bila najmlađa sudionica seminara iz pjevanja, a iskustvo koje je ponijela iz Opatije, radeći s uglednom opernom umjetnicom i jednom od najznačajnijih svjetskih pjevačkih pedagoga, bit će važna stepenica u njezinom napretku. "Sva tri dana radili smo najviše na disanju jer nas je puno bilo ukočeno i neslobodno pri udahu, što otežava pjevanje", objasnila je Sandra te istaknula ono najvažnije što im je profesorica Miljaković na seminaru prenijela: "Govorila nam je kako je važno biti psihički spreman na sve i nikad ne dopustiti ni sebi ni drugima da nas maknu sa životnog puta. Ako bismo izabrali pjevanje kao svoj životni put, savjetovala nam je da ga zagrizemo i ne puštamo."

Galerija

Zaposlenici

Tihana Havelka Tudaković, mag. mus.