Odjel za teorijske glazbene predmete

Srebrna diploma HPD-u ”Davor” i našim učenicima

Objavljeno: 09. 11. 2017.

Svi naši srednjoškolci te dječaci učenici 5. i 6. razreda osnovne glazbene škole nastupili su u sastavu gradskog Hrvatskog pjevačkog društva Davor na 2. natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava u sklopu Festivala glazbe Zagreb. Natjecanje je održano 4. studenoga 2017. godine u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Nastupilo je više od 500 izvođača - 21 zbor i vokalni sastav iz Zagreba i cijele Hrvatske, a ove godine na natjecanje je stigao i jedan od ponajboljih zborova iz Bosne i Hercegovine. Zborovi su se natjecali u pet kategorija - klasični zborovi, vokalni ansambli, folklorni zborovi, dječji zborovi, slobodno zborsko višeglasje - podijeljenima u dva koncerta. HPD Davor pod ravnanjem profesora Karla Đurića natjecao se u kategoriji slobodnog zborskog višeglasja. Na natjecanju je sudjelovao još jedan slavonskobrodski vokalni sastav, Ad astra, u kategoriji vokalnih ansambala.

Izvedbe je pratilo stručno povjerenstvo, a osnovni elementi ocjenjivanja bili su izbor programa, kvaliteta zborskog zvuka, interpretacija te opći glazbeni dojam. Cilj Festivala i Natjecanja je popularizacija zborske glazbe i predstavljanje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj. Na temelju svega navedenoga stručno povjerenstvo, koje su činili Zdravko Šljivac, Josip Jerković, Goran Jerković i Luka Vukšić, dodijelilo je srebrnu diplomu obama slavonskobrodskim zborovima!

Svi smo bili uzbuđeni prije natjecanja. Željeli smo pokazati sve što smo naučili i pokazati koliko nam je glazba važna u životu. Pri dolasku u Zagreb smjestili smo se u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i upjevali. Svi smo osjećali pozitivnu tremu prije izlaska na pozornicu, a na pozornici smo pjevali srcem. Mi smo jako zadovoljni našim nastupom, pjevali smo ljepše nego ikad.

Osim HPD-a Davor i Ad astre, na natjecanju su nastupili i bivši učenici Glazbene škole Slavonski Brod - Antonijo Marijić i Vedran Mihal kao članovi Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osvojili su srebrnu diplomu u kategoriji klasičnih zborova.

Nakon natjecanja slijedilo je druženje i povratak u Slavonski Brod.

Ana Ereš, 3. r. SGŠ

Povjesničari u Bjelovaru otvorili natjecateljsku sezonu

Objavljeno: 30. 10. 2017.

I ove jeseni, u srijedu, 25. listopada, već šestu godinu zaredom, Glazbena škola Slavonski Brod sudjelovala je na Hrvatskom natjecanju iz povijesti glazbe u Bjelovaru, koje je po sedmi put održano u organizaciji Glazbene škole Vatroslava Lisinskog i Centra za glazbene inicijative iz Bjelovara. Petero učenika srednje glazbene škole, pod vodstvom prof. Mirte Špoljarić, natjecalo se u znanju na ''velikom'' natjecanju čija je tema bio François Couperin (1668. - 1733.), zvani ''le Grand'', francuski barokni skladatelj koji je francusku čembalističku tradiciju doveo do vrhunca razvoja.

I ove jeseni, brodski su natjecatelji postigli izvrsne rezultate:

Elena Wachtler (3. r. SGŠ) - prva nagrada; Erika Wachtler (4. r. SGŠ) - treća nagrada; Katarina Aračić (2. r. SGŠ), Lana Ćato (2. r. SGŠ) i Mislav Dokuzović (1. r. SGŠ) - priznanja.

Tako je Elena Wachtler drugu godinu zaredom odnijela pobjedu u Bjelovaru! Za natjecanje se svesrdno pripremala i Ana Ereš (3. r. SGŠ), no nažalost, zbog iznenadne bolesti toga dana nije mogla sa svojim povjesničarskim kolegama put Bjelovara.

U natjecanju je sudjelovalo 25 učenika, a osim naše škole bili su predstavnici domaćina Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, potom Glazbene škole Blagoja Berse iz Zadra i po prvi put Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca.

Čestitamo svim natjecateljima na ostvarenim rezultatima!

Galerija fotografija

Nagrada Matice hrvatske Karli Baričević i Antoniju Marijiću

Objavljeno: 16. 07. 2017.

Završni rad Karle Baričević i Antonija Marijića, maturanata Odjela za teorijske glazbene predmete Glazbene škole Slavonski Brod, nagrađen je na 24. natječaju Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu za najbolje maturalne/završne radove brodskih srednjih škola u školskoj 2016./2017. godini. Nagrađen je njihov zajednički rad pod naslovom Otkrivanje skrivenog: Andrija Torkvat Brlić mlađi - glazbeni romantičar pod liječničkom kutom, s kojim su učenici osvojili 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz povijesti te 7. mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti ove godine.

Svečana dodjela nagrada upriličena je 13. srpnja u dvorani Državnog arhiva u Slavonskom Brodu. Tom prigodom Karla i Antonijo uveličali su dodjelu odabranim glazbenim programom. Antonijo je odsvirao Etidu u cis-molu, op. 2 br. 1, za klavir Aleksandra Skrjabina (skladbu pripremio pod mentorstvom prof. Frane Fabrisa), a potom su zajedno izveli popijevku Kaj je ono mesečina, iz ciklusa Po dragomu kraju, za sopran i klavir Ive Lhotka-Kalinskog (skladbu pripremili pod mentorstvom prof. Tihane Havelka Tudaković). Također su izveli skladbu Pepeljugo naša, za glas i klavir Andrije Torkvata Brlića mlađeg čija je analiza bila dio njihovog završnog rada, a koju su do sada izveli već nekoliko puta.

Zahvalnicu za sudjelovanje u natječaju primili su mentorica prof. Mirta Špoljarić i Glazbena škola Slavonski Brod.

Zaposlenici

Hrvoje Aušić, glazbenik klavirist (zamjena)
Danijela Božičević, prof.
Karlo Đurić, mag. mus.
Daria Tamara Rac, prof.
Irena Šimičić, prof.
Mirta Špoljarić, prof.
Ifigenija Zeba, mag. mus.