Srebrna diploma HPD-u ”Davor” i našim učenicima

Objavljeno: 09. 11. 2017.

Svi naši srednjoškolci te dječaci učenici 5. i 6. razreda osnovne glazbene škole nastupili su u sastavu gradskog Hrvatskog pjevačkog društva Davor na 2. natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava u sklopu Festivala glazbe Zagreb. Natjecanje je održano 4. studenoga 2017. godine u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Nastupilo je više od 500 izvođača - 21 zbor i vokalni sastav iz Zagreba i cijele Hrvatske, a ove godine na natjecanje je stigao i jedan od ponajboljih zborova iz Bosne i Hercegovine. Zborovi su se natjecali u pet kategorija - klasični zborovi, vokalni ansambli, folklorni zborovi, dječji zborovi, slobodno zborsko višeglasje - podijeljenima u dva koncerta. HPD Davor pod ravnanjem profesora Karla Đurića natjecao se u kategoriji slobodnog zborskog višeglasja. Na natjecanju je sudjelovao još jedan slavonskobrodski vokalni sastav, Ad astra, u kategoriji vokalnih ansambala.

Izvedbe je pratilo stručno povjerenstvo, a osnovni elementi ocjenjivanja bili su izbor programa, kvaliteta zborskog zvuka, interpretacija te opći glazbeni dojam. Cilj Festivala i Natjecanja je popularizacija zborske glazbe i predstavljanje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj. Na temelju svega navedenoga stručno povjerenstvo, koje su činili Zdravko Šljivac, Josip Jerković, Goran Jerković i Luka Vukšić, dodijelilo je srebrnu diplomu obama slavonskobrodskim zborovima!

Svi smo bili uzbuđeni prije natjecanja. Željeli smo pokazati sve što smo naučili i pokazati koliko nam je glazba važna u životu. Pri dolasku u Zagreb smjestili smo se u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i upjevali. Svi smo osjećali pozitivnu tremu prije izlaska na pozornicu, a na pozornici smo pjevali srcem. Mi smo jako zadovoljni našim nastupom, pjevali smo ljepše nego ikad.

Osim HPD-a Davor i Ad astre, na natjecanju su nastupili i bivši učenici Glazbene škole Slavonski Brod - Antonijo Marijić i Vedran Mihal kao članovi Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osvojili su srebrnu diplomu u kategoriji klasičnih zborova.

Nakon natjecanja slijedilo je druženje i povratak u Slavonski Brod.

Ana Ereš, 3. r. SGŠ

« Vrati se na prethodnu stranicu